Solpanelrengöring


Solpaneler har inga rörliga delar och kräver därför lite underhåll. Under installationen är det oftast första och sista gången som systemet rengörs och inspekteras.

Solpaneler behövs rengöras regelbundet. Damm, löv, smuts, pollen och fågelspillning eller annat skräp har en negativt effekt på solpanelens effektivitet. Smutsiga solpaneler absorberar mindre solljus och därför genererar mindre elektricitet. Om solpaneler inte rengörs på ett korrekt sätt så kan de producera upp till 20% mindre elektricitet. Det är lätt att tro att regnvatten kommer att hålla solpanelerna rena men regnvatten är inte helt rent och lämnar kvar vissa föroreningar som måste tvättas bort. Ett exempel är dina fönster, de måste putsas även om det regnar.

Solpaneler samlar på sig smuts varenda dag. Under vissa förutsättningar förorenas solpaneler snabbare som till exempel:
- Under vintern, speciellt om det snöar
- I områden med lite nederbörd
- Om panelerna är installerade nära motorvägar, flygplatser, eller fabriker
- Om panelerna är installerade nära träd

Även om det är ganska lätt att rengöra solpaneler, så finns det en risk för oavsiktligt användning av rengörings produkter samt utrustning som ej är anpassade för detta ändamål. De kan efterlämna biprodukter som attraherar damm eller repar glaset.

Professionella städföretag har korrekta produkter, utrustning, metoder och säkerhetsstandard för rengöring av solpaneler för att säkerställa att rengöringen utförs snabbt, säkert och effektivt.

Hur ofta solpaneler skall rengöras beror på vart de är installerade, men generellt bör de rengöras minst en gång per år. De flesta tillverkare rekommenderar rengöring minst två gånger om året.

Tips: Det kan vara en god idé att följa upp din energi produktion före och efter rengöring då kan du se effekten av rengöringen samt en fingervisning om hur ofta rengöring av panelerna skall utföras.Kontakta oss för en offert
Cleaning solar panels